Έλαια

Αιθέρια Έλαια

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν υψηλής συγκέντρωσης πτητικά υγρά με αρωματικά συστατικά που έχουν μικρή διαλυτότητα στο νερό, αλλά διαλύονται εύκολα σε οργανικούς διαλύτες. Πρόκειται για έλαια τα οποία λαμβάνονται από διάφορα τμήματα αρωματικών φυτών: τα άνθη, τα φύλλα, τους καρπούς ή τη ρίζα, μετά από απόσταξη με υδρατμούς, αλλά μπορεί να προέρχονται και με έκθλιψη ή εκχύλιση με διαλύτη. Τα νωπά μέρη του φυτού στα οποία συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο τα αιθέρια έλαια είναι ειδικά κύτταρα ή φυτικοί αποθηκευτικοί χώροι που ονομάζονται ελαιογόνοι αδένες.

Τα αιθέρια έλαια είναι η «ψυχή» των φυτών και σ’ αυτά οφείλονται το χαρακτηριστικό άρωμα και η γεύση τους. Είναι πολυσύνθετα, αρωματικά, πτητικά μίγματα τα οποία περιέχουν πολλές διαφορετικές ενώσεις. Είναι ιδιαίτερα διεισδυτικά και εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά με ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης είναι πτητικά, δηλαδή εξατμίζονται γρήγορα και φτάνουν μέσω της όσφρησης στα κέντρα του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τον ψυχισμό και τη διάθεσή μας.

Η αρωματοθεραπεία βρίσκει πολλές εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Πειραματιστείτε με τα αιθέρια έλαια και ανακαλύψτε ποια σας προκαλούν αίσθηση ευεξίας, χαλάρωσης ή τόνωσης και ποια σας ανακουφίζουν από επίμονα προβλήματα όπως πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος, νευρικότητα, μυκητιάσεις, δυσοσμίες, κλπ. Λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους χρησιμοποιούνται κυρίως στην καλλυντική περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών, αλλά και για τον αρωματισμό του χώρου, για το μασάζ, για το μπάνιο, για εισπνοές, για κομπρέσες, για τη στοματική υγιεινή, στην καθαριότητα του σπιτιού, αλλά και στη μαγειρική!

Ανακαλύψτε τον υπέροχο κόσμο των αιθερίων ελαίων και αφεθείτε στις θεραπευτικές τους ιδιότητες!

Προφυλάξεις κατά τη χρήση των αιθερίων ελαίων

 • Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα στο δέρμα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.
 • Δεν πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τα μάτια. Σε μια τέτοια περίπτωση ξεπλύνετε με άφθονο νερό για αρκετή ώρα.
 • Στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό μπορούν να εφαρμοστούν με πολύ καλά αποτελέσματα με προσεκτική χρήση συγκεκριμένων αιθερίων ελαίων και πάντοτε με την καθοδήγηση ειδικού.
 • Στην ομοιοπαθητική αποφεύγονται το αιθέριο έλαιο μέντας και κανέλας
 • Δεν πρέπει να λαμβάνονται εσωτερικά χωρίς τη συμβουλή ειδικού

Συμβουλευτείτε μας για τη χρήση τους στις διάφορες περιπτώσεις. Θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το σωστό αιθέριο έλαιο ή συνδυασμό τους για τη δική σας περίπτωση.

Χρήσεις των Αιθέριων ελαίων
Αρωματισμός χώρου

Τα αιθέρια έλαια βοηθούν στην ανανέωση της ατμόσφαιρας, με φυσικό τρόπο όσο και στην ανανέωση της διάθεσης. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες, βοηθούν στην χαλάρωση, στην συγκέντρωση, στην πνευματική διαύγεια στην τόνωση του οργανισμού, ακόμα και στην εξουδετέρωση των ανεπιθύμητων μυρωδιών.
Συσκευή αρωματισμού χώρου
Για το χειμώνα μια ωραία επιλογή είναι 4 σταγόνες πορτοκάλι και 2 κανέλα.
Στο καλοριφέρ
Ρίξτε αιθέριο έλαιο σε ένα κομμάτι βαμβάκι ή σε ένα μαντήλι και τοποθετήστε το πάνω στο καλοριφέρ. Η ζέστη του καλοριφέρ θα στεγνώσει το βαμβάκι και το αιθέριο έλαιο θα εξατμιστεί μέσα στο δωμάτιο. Για τη διευκόλυνση της αναπνοής ή το κρυολόγημα προτιμήστε τον ευκάλυπτο και για την αϋπνία τη λεβάντα.
Στο τζάκι
Ρίξτε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο πάνω σε ένα ξύλο πριν τη χρήση και αφήστε το για όση ώρα χρειάζεται ώστε να ποτίσει καλά. Ιδανικά έλαια για το τζάκι είναι το σανδαλόξυλο, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος και η κανέλα.

Μασάζ

Προσθέστε το αιθέριο έλαιο ή το μείγμα ελαίων στο λάδι-βάση και ανακατέψτε καλά. Κατα τη διάρκεια του μασάζ τα αιθέρια έλαια διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας προσφέροντας τόνωση, αναζωογόνηση ή χαλάρωση.
Το μασάζ δεν έχει μόνο υπέροχη αίσθηση, αλλά τονώνει όλα τα όργανα και την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, αποβάλλοντας έτσι τις τοξίνες από το σώμα. Η χρήση των αιθερίων ελαίων στο μασάζ είναι ιδανικός τρόπος να απαλύνει κανείς τους μυϊκούς πόνους, το στρες και την ένταση και να αντιμετωπίσει μαι πληθώρα συμπτωμάτων με ευχάριστο και χαλαρωτικό τρόπο. Μπορείτε να έχετε πολύ καλά αποτελέσματα είτε με δυνατό μασάζ στους μυς, είτε απλώνοντας απαλά τα έλαια στο δέρμα σας.
Ποσότητα Χρήσης: 30 με 35 σταγόνες σε 100ml λάδι-βάση.

Στο μπάνιο

Μπάνιο
Το μπάνιο με βότανα και αιθέρια έλαια προσφέρει ευεξία και υγεία. Ένα χλιαρό- ζεστό ή δροσερό- κρύο μπάνιο, σε μία μπανιέρα γεμάτη με νερό, προκαλεί αντίστοιχα χαλάρωση του νου και του σώματος ή τόνωση και αναζωογόνηση. Προσθέστε σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο ή από μείγμα ελαίων, και μετά ανακατέψτε το νερό για να διαλυθούν. Για τις ευαίσθητες επιδερμίδες είναι προτιμότερο να διαλύσετε τα αιθέρια έλαια σε ένα ελαιοβάση, όπως για παράδειγμα αμύγδαλο. Παραμείνετε στη μπανιέρα τουλάχιστον για δέκα λεπτά, χαλαρώνοντας και αναπνέοντας βαθιά.
Ποσότητα Χρήσης: 3 με 8 σταγόνες.
Ποδόλουτρο
Το ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια βελτιώνει την κυκλοφορία, προστατεύει τα πόδια από τους μύκητες, δυναμώνει τα νύχια, χαλαρώνει τους μυς και μαλακώνει το δέρμα ενώ παράλληλα προσφέρει ευεξία. Προσθέστε 3-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα μπολ με ζεστό νερό και βυθίστε τα πόδια σας για περίπου δέκα λεπτά. Για κουρασμένα πόδια προτιμήστε τη μέντα ενώ για τους μύκητες το τεϊόδενδρο.
Στο ντους
Εύκολος και γρήγορος τρόπος να απολαύσει κανείς τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων στην καθημερινή ζωή. Πρώτα πλυθείτε όπως συνήθως. Στο τέλος ρίξτε 1 σταγόνα αιθέριο έλαια σε υγρό σφουγγάρι και περάστε το σε όλο το σώμα. Για τόνωση χρησιμοποιήστε τον κέδρο, για χαλάρωση τη λεβάντα και για κρυολόγημα τον ευκάλυπτο.
Στη σάουνα
Προσθέστε το αιθέριο έλαιο στο νερό που θα τοποθετηθεί στις πέτρες της σάουνα και ανακατέψτε καλά. Έπειτα ρίξτε το νερό στις πέτρες της σάουνα όπως συνήθως. Ιδανικά έλαια για τη σάουνα είναι ο ευκάλυπτος, το λεμόνι, το δενδρολίβανο και η λεβάντα.

Εισπνοές

Εισπνοές ατμού
Με τις εισπνοές τα αιθέρια έλαια απορροφώνται μέσω του αναπνευστικού συστήματος και από εκεί μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Οι εισπνοές ατμού μπορούν να βοηθήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα και στο κρυολόγημα όπως ο ευκάλυπτος και η μέντα, τον πονοκέφαλο και το στρες, όπως η λεβάντα.
Στο μαξιλάρι
Χρησιμοποιήστε τα αιθέρια έλαια πάνω στο μαξιλάρι σας για να έχετε καλύτερο ύπνο και αναπνεύστε καλύτερα και πιο ελεύθερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ρίξτε 1-2 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας στη γωνία του μαξιλαριού σας, κατά προτίμηση τη λεβάντα. Εναλλακτικά προσθέστε την στο νερό για το σίδερο και σιδερώστε τα σεντόνια σας με αυτό, αρωματίζοντας τα υπέροχα για έναν ήρεμο ύπνο.

Κομπρέσες

Γεμίστε ένα μπολ με ζεστό νερό και προσθέστε σταγόνες αιθέριου ελαίου ή μείγμα ελαίων. Εμποτίστε την κομπρέσα και στραγγίξτε όσο νερό περισσεύει. Έπειτα εφαρμόστε την πάνω στην επιθυμητή περιοχή.
Ποσότητα Χρήσης: 3 με 5 σταγόνες.

Στοματική υγιεινή

Ιδανικός τρόπος για να βελτιώσετε την υγιεινή του στόματός σας. Τα αιθέρια έλαια αντιμετωπίζουν τα βακτήρια και τις μολύνσεις, δυναμώνουν τα ούλα και βοηθούν στη διατήρηση της καθαριότητας του στόματος. Προσθέστε 1 σταγόνα αιθερίου ελαίου σε ένα ποτήρι νερό και ανακατέψτε καλά. Κάντε γαργάρες ή πλύσεις με μικρή ποσότητα χωρίς να το καταπιείτε και επαναλάβετε έως 3 φορές την ημέρα. Ιδανικό για άφθες και πονόλαιμο είναι το τεϊόδενδρο, ενώ για δροσερή αναπνοή η μέντα.

Περιποίηση επιδερμίδας

Τα αιθέρια έλαια είναι άκρως ευεργετικά για την περιποίηση του προσώπου γιατί ενυδατώνουν, αναζωογονούν και τονώνουν. Προσθέστε τα αιθέρια έλαια σε ένα φυσικό προϊόν καθαρισμού, ενυδάτωσης, τόνωσης κλπ, ή σε ένα φυτικό έλαιο Natural oil όπως, καλέντουλα, χαμομήλι,άγριο τριαντάφυλλο, για να αποκτήσετε λαμπερή επιδερμίδα.
Ποσότητα Χρήσης: Εξαρτάται από τη βάση που θα χρησιμοποιηθεί. Ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας ή ενός έμπειρου αρωματοθεραπευτή.

Μαλλιά

Πολύτιμος τρόπος για να βελτιώσετε την υφή και την υγεία των μαλλιών σας. Προσθέστε 25-30 σταγόνες αιθερίων ελαίων σε 100ml αγνό φυτικό έλαιο για τα μαλλιά. Το έλαιο δάφνης αποτελεί εξαιρετικό έλαιο θεραπείας μαλλιών όπως και το έλαιο jojoba. Κάντε μασάζ σε στεγνά μαλλιά και αφήστε τα καλυμμένα με μια πετσέτα για 20 λεπτά. Μετά ξεβγάλτε με σαμπουάν όπως κάνετε συνήθως. Εναλλακτικά απλώστε 10-15 σταγόνες στις παλάμες σας και εφαρμόστε στις άκρες των μαλλιών για ταλαιπωρημένα μαλλιά με ξηρές άκρες και στις ρίζες για την αντιμετώπιση τριχόπτωσης και της πιτυρίδας.

Μέσα στο σπίτι

Γενική καθαριότητα
Ακόμα και για τον καθαρισμό του σπιτιού μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τα πλεονεκτήματα της αρωματοθεραπείας. Προσθέστε τα αιθέρια έλαια σε βρεγμένο σφουγγάρι ή σε νερό και περάστε μεγάλες επιφάνειες, όπως τον πάγκο της κουζίνας, το μπάνιο, κ.ά. με 1-2 σταγόνες λεμόνι ή πορτοκάλι σε ένα μικρό μπολ με νερό. Για να καθαρίσετε το πάτωμα προσθέστε 10-15 σταγόνες σε 4 λίτρα νερό από τα παρακάτω αιθέρια έλαια μόνο του ή σε συνδυασμό: κέδρο, λεβάντα, τεϊόδενδρο, μέντα, λεμόνι. Για καθαρή ατμόσφαιρα όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα ρίξτε λεμόνι ή γεράνι σε ένα κομμάτι βαμβάκι και τοποθετήστε το μέσα στη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας.
Αποσμητικό ντουλάπας, συρταριών
Προσθέστε το αιθέριο έλαιο ή το μείγμα των αιθερίων ελαίων σε ένα κομμάτι βαμβάκι και τοποθετήστε το στο χώρο που θέλετε να αρωματίσετε.

Μαγειρική

Ένας ακόμα τρόπος να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά τα αιθέρια έλαια είναι στη μαγειρική, αφού το δυνατό τους άρωμα μπορεί να χαρίσει υπέροχη γεύση στα πιάτα σας. Είναι πολύ πιο δραστικά από τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, γι΄ αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται σε πολύ μικρές ποσότητες. Είναι ιδανικά για τη σαλάτα, τις σούπες, τα κοκκινιστά, τις σάλτσες, ακόμα και τα ποτά. Είναι καλό να προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί αλλιώς εξατμίζονται και χάνουν τις ιδιότητές τους. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια μέσα σε πλαστικά σκεύη, προτιμήστε μεταλλικά ή γυάλινα.

Το εργαστήριό μας έχει επιλέξει μια σειρά από 18 αιθέρια έλαια 100% καθαρά, που υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους, εναρμονίζονται ποιοτικά και ανταποκρίνονται πλήρως με τις προδιαγραφές της Φαρμακοποιϊας και δεν περιέχουν προσμίξεις. Συνοδεύονται από πιστοποιητικά ανάλυσης και κρίνονται πλήρως κατάλληλα για θεραπευτική χρήση. Είναι αποθηκευμένα σε γυάλινο περιέκτη με καπάκι ασφαλείας και ειδικό σταγονόμετρο για εύκολη χρήση.


ΑΓΡΙΟΚΥΠΑΡΙΣΣΟ (juniperus communis) / Juniper berry oil

Το ξυλώδες άρωμα του αγριοκυπάρισσου φρεσκάρει το μυαλό, καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Γνωστό για την αποτοξινωτική του δράση, καθαρίζει το σώμα και το πνεύμα από τις συσσωρευμένες τοξίνες, την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα.

Μασάζ: Απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα κάνοντας μασάζ με 100ml αμυγδαλέλαιο, στο οποίο έχετε προσθέσει 15 σταγόνες juniper oil, 6 lavender oil και 10 lemon oil.
Μαλλιά: Για να ρυθμίσετε τη λιπαρότητα των μαλλιών σας, ενισχύστε το σαμπουάν σας με 10 σταγόνες juniper oil.
Χώρος: Απολυμάντε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας προσθέτοντας 3 σταγόνες juniper oil και 3 σταγόνες eucalyptus oil στην κεραμική σας συσκευή.

Χρήσεις
ΓΕΡΑΝΙ (pelargonium graveolens) / Geranium oil

Το γεράνι είναι ένα μοναδικό αιθέριο έλαιο για την περιποίηση του προσώπου, επειδή είναι κατάλληλο για όλους του τύπους δέρματος και έχει την ικανότητα να αφήνει την επιδερμίδα απαλή και σφριγηλή. Επίσης βοηθάει στην συναισθηματική ισορροπία, χαλαρώνει από το στρες, τονώνει και ανακουφίζει από την επιλόχειο κατάθλιψη.

Στόμα: Σε επιχείλιο έρπητα κάντε καθημερινές επαλείψεις με 1 σταγόνα geranium oil, χρησιμοποιώντας το αδιάλυτο.
Μπάνιο: Για αναζωογόνηση και χαλάρωση ρίξτε 6-7 σταγόνες geranium oil στο νερό του μπάνιου, χαλαρώστε και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές.

Χρήσεις
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (rosmarinus officinalis) / Rosmary oil

Από τα αρχαία χρόνια το δενρολίβανο ήταν γνωστό ως ένα από τα καλύτερα τονωτικά για το νευρικό σύστημα, εξαιρετικό για τη βελτίωση της μνήμης και κατάλληλο για την καταπολέμηση της υπνηλίας και της εξάντλησης. Παράλληλα είναι ιδανικό για την περιποίηση των μαλλιών, καθώς τονώνει τα μαλλιά, αφήνοντάς τα λαμπερά και στιλπνά.

Μαλλιά: Μια μάσκα με laurel oil, στο οποίο έχετε προσθέσει 20 σταγόνες rosemary oil και 10 lemon oil θα τονώσει αποτελεσματικά τα αδύναμα μαλλιά.
Μπάνιο: Βοηθήστε το σώμα σας να αντιμετωπίσει το τοπικό πάχος προσθέτοντας 3 σταγόνες rosemary oil στο σφουγγάρι του μπάνιου σας.
Χώρος: 6 σταγόνες rosemary oil στην κεραμική συσκευή θα σας χαρίσουν δύναμη και πνευματική αυτοσυγκέντρωση. Μασάζ: Διαλύστε 1ml rosmary oil σε 25ml almond oil και κάντε μασάζ στις αρθρώσεις και στους μυς που πονάνε.

Χρήσεις
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ (eucalyptus globulus) / Eucalyptus oil

Ο ευκάλυπτος είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο αναπνευστικό σύστημα γιατί διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή. Προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες και ιούς, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως γενικό αντισηπτικό και τονωτικό.

Εισπνοές: Για διευκόλυνση της αναπνοής στο συνάχι, ρίξτε σε μπωλ με βραστό νερό 8 σταγόνες eucalyptus oil, 1 thyme oil, 1 tea tree oil και εισπνεύστε τον ατμό.
Μασάζ: Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα του κρυολογήματος διαλύοντας 10 σταγόνες eucalyptus oil σε 100ml almond oil και κάντε μασάζ στο στήθος.
Χώρος: 6-8 σταγόνες eucalyptus oil στη συσκευή αρωματισμού χώρου εξασφαλίζουν την αντισηψία του χώρου και απομακρύνουν τα κουνούπια.

Χρήσεις
ΚΑΝΕΛΛΑ (cinnamomum zeylanicum) / Cinnamon oil

Είναι ένα ζεστό και διεγερτικό αιθέριο έλαιο με ισχυρές αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Χάρη στο υπέροχο άρωμά του, είναι ιδανικό για το φρεσκάρισμα του αέρα. Είναι εξαιρετικό για όσους αισθάνονται εξάντληση, αδυναμία ή κατάθλιψη, γιατί ανεβάζει τη διάθεση, εμπνέει και αφυπνίζει.

Χώρος: 6-8 σταγόνες cinnamon oil στην κεραμική συσκευή καλύπτουν τις δυσάρεστες οσμές και τον καπνό.
Μασάζ: Ανακουφίστε τους πόνους στο σώμα σας διαλύοντας 10 σταγόνες cinnamon oil σε 100ml almond oil και απολαύστε ένα χαλαρωτικό μασάζ.
Γεύση: Τις κρύες νύχτες του χειμώνα, προσθέστε 2 σταγόνες cinnamon oil στο τσάι σας.

Χρήσεις
ΚΕΔΡΟΣ (cedrus atlantica) / Cedarwood oil

Η ζεστή και αναζωογωνητική και απαλή δράση του αιθερίου ελαίου του κέδρου αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για την ένταση και το άγχος. Παράλληλα αποτελεί ισχυρό τονωτικό του σώματος, ενώ παράλληλα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και χαρίζει εσωτερική δύναμη.

Δέρμα: Προσθέστε 10 σταγόνες cedarwood oil σε 20ml almond oil και χρησιμοποιήστε το 3-4 φορές ημερησίως στο χρόνιο λεπιδώδες έκζεμα ή στην ψωρίαση.
Μαλλιά: Για την ψωρίαση του κεφαλιού, προσθέστε 15 σταγόνες cedarwood oil σε 200ml σαμπουάν και αναμίξτε καλά. Αφήστε το στα μαλλιά για 15 λεπτά τουλάχιστον και μετά ξεπλύντε καλά.Για την τριχόπτωση αναμίξτε 35ml έλαιο από κουκούτσια σταφυλιών, 5ml παρθένο ελαιόλαδο, 5 σταγόνες σιτέλαιο και 20 σταγόνες αιθ. έλαιο κέδρου και κάντε ένα μασαζ και αφήστε το στα μαλλία 2-3 ώρες πριν το μπάνιο.
Μασάζ: Διαλύστε 10ml cedarwood oil σε 5ml almond oil και κάντε μασάζ στις αρθριτικές αρθρώσεις.

Χρήσεις
ΜΕΝΤΑ (mentha piperita) / Peppermint oil

Είναι από τα πιο γνωστά αιθέρια έλαια στην αρωματοθεραπεία, τονώνει, δροσίζει, ανεβάζει τη διάθεση και διώχνει τη σωματική και πνευματική κόπωση. Επίσης, είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο περιζήτητα βότανα για την εξασφάλιση της ομαλής πέψης, αλλά και για τον πονοκέφαλο και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Στόμα: Γαργάρες με 3 σταγόνες peppermint oil διαλυμένες σε ένα ποτήρι νερό χαρίζουν δροσερή αναπνοή.
Πόδια: Για να ανακουφίσετε τα πρησμένα και κουρασμένα πόδια, προσθέστε σε χλιαρό νερό 8 σταγόνες peppermint oil και κάντε ποδόλουτρο.
Εισπνοές: Για τη ναυτία, προσθέστε 3-4 σταγόνες σε ένα μαντήλι και εισπνεύστε. Αφήστε στο δωμάτιο τη νύχτα ένα πιάτο με 2-3 σταγόνες peppermint oil σε νερό για να μειώστε τη ρινική συμφόρηση.

Χρήσεις
ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ (santalum album) / Sandalwood oil

Δημιουργεί εξωτική, αισθησιακή ατμόσφαιρα και είναι γνωστό για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, καθώς θεωρείται το αιθέριο έλαιο που προσελκύει τις γυναίκες στους άντρες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως και στα αντρικά αρώματα. Είναι επίσης μοναδικό για την επιδερμίδα, ιδανικό για το ξηρό, σκασμένο δέρμα, αλλά και αποτελεσματικό αποσμητικό σώματος.

Πρόσωπο: Για την περιποίηση της αντρικής επιδερμίδας μετά το ξύρισμα χρησιμοποιήστε 50ml calendula oil, στο οποίο θα έχετε προσθέσει 5 σταγόνες sandalwood oil και 5 σταγόνες lavender oil.
Μασάζ: Για ένα αισθησιακό και χαλαρωτικό μασάζ προσθέστε σε 100ml almond oil, 10 σταγόνες sandalwood oil και 10 σταγόνες ylang-ylang oil.
Χώρος: Για ζεστή και ρομαντική ατμόσφαιρα προσθέστε στην κεραμική συσκευή 3 σταγόνες sandalwood oil και 3 σταγόνες ylang-ylang oil.

Χρήσεις
ΛΕΒΑΝΤΑ (lavandula angustifolia) / Lavender oil

Η λεβάντα είναι ευεργετική για μια σειρά από ασθένειες, όπως είναι οι πεπτικές διαταραχές, τα αναπνευστικά προβλήματα, οι μυϊκές δυσκολίες και ο πονοκέφαλος. Φέρνει ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα και χαρίζει ηρεμία. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπλαση των κυττάρων και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως για καψίματα, τσιμπήματα εντόμων και δερματικούς ερεθισμούς.

Μαλλιά: Διαλύστε 5-10 σταγόνες lavender oil σε νερό και χτενίστε τα παιδιά για τις ψείρες ή βάλτε λίγο αιθέριο έλαιο στη χτένα για την κόνιδα.
Κομπρέσες: Για τον πονοκέφαλο, προσθέστε σε ένα μπωλ κρύο νερό και 4 σταγόνες lavender oil και κάντε κομπρέσες στο μέτωπο.
Μασάζ: Εναλλακτικά διαλύστε10 σταγόνες lavender oil σε 20ml almond oil και κάντε μασάζ στους κροτάφους και στον αυχένα για τους πονοκεφάλους από ένταση ή στα πρώτα σημάδια ημικρανίας.
Μπάνιο:Χαλαρώστε μετά από μια δύσκολη μέρα προσθέτοντας 6 σταγόνες lavender oil στο νερό της μπανιέρας.
Ύπνος: 1-2 σταγόνες lavender oil κάτω από το μαξιλάρι σας θα σας χαρίσουν μια ήρεμη νύχτα.

Χρήσεις
ΛΕΜΟΝΙ (citrus limonum) / Lemon oil

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού έχει δυνατό, καθαρό άρωμα που είναι διεγερτικό και τονωτικό. Είναι ιδανικό καθαριστικό, πολύ αποτελεσματικό ενάντια στα βακτήρια και στους ιούς ενώ παράλληλα αυξάνει τη συγκέντρωση.

Μαλλιά: Για να δώσετε λάμψη στο χρώμα των μαλλιών σας, κάντε μάσκα με δαφνέλαιο (laurel oil) το οποίο θα έχετε ενισχύσει με 30 σταγόνες lemon oil.
Γεύση: 3 σταγόνες στη ζύμη θα δώσει μοναδική γεύση στα κέικ σας.
Χώρος: Επιλέξτε το αιθέριο έλαιο lemon oil για φυσική απολύμανση του χώρου.

Χρήσεις
ΜΑΡΑΘΟΣ (Foeniculum officinale) / Fennel oil

Το αιθέριο έλαιο του μάραθου αποστάζεται από τους σπόρους του φυτού και χορηγείται κυρίως για προβλήματα της πέψης και ως ήπιο αποχρεμπτικό, για το βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού.

Εντριβή: Διαλύστε συνολικά 25 σταγόνες αιθερίων ελαίων θυμαριού, ευκαλύπτου και μάραθου σε 25 ml almond oil για τα προβλήματα του θώρακα.

Χρήσεις
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ ( Melissa officinalis) / Melissa oil

Το συμπυκνωμένο αιθέριο έλαιο του μελισσόχορτου έχει τις ίδιες ιδιότητες με τα φύλλα του φυτού, αλλά είναι πολύ πιο ισχυρό: με λίγες σταγόνες φτιάχνεται ένα εξαιρετικό αντίδοτο για την κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε εμπύρετα κρυολογήματα και σε πληγές ή επώδυνα πρηξίματα.

Δέρμα: Συνδυάστε 5ml melissa oil σε 20ml almond oil για τα δαγκώματα εντόμων ή ως εντομοαπωθητικό.
Μασάζ: Διαλύστε 5-10 σταγόνες melissa oil σε 20ml almond oil και κάντε ένα χαλαρωτικό μασάζ για να διώξετε την κατάθλιψη ή το άγχος, ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε το για εντριβή στο θώρακα σε άσθμα ή βρογχίτιδα.

Χρήσεις
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (citrus aurantum dulcis) / Orange oil

Είναι ένα αναζωογονητικό έλαιο που βοηθάει στην κατάθλιψη ή την έλλειψη ενέργειας και είναι ιδανικό για τη μείωση του άγχους. Είναι εξαιρετικό για το δέρμα και βοηθάει στη διατήρηση της σταθερής φυσιολογικής ανάπλασης των κυττάρων.

Μπάνιο: 1 σταγόνα orange oil στο σφουγγάρι ή 3 σταγόνες στο νερό της μπανιέρας αρκούν για ενέργεια και αναζωογόνηση.
Χώρος: 6 σταγόνες orange oil στην κεραμική συσκευή χαρίζουν ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα.

Χρήσεις
ΣΙΤΡΟΝΕΛΑ (cymbopogon nardus) / Citronella oil

Η πιο σημαντική χρήση της είναι ως εντομοαπωθητικό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό για το σπίτι ή σε μείγμα για αποσμητικό χώρου.

Χώρος: Απομακρύνετε τα κουνούπια βάζοντας 6 σταγόνες citronella oil στην κεραμική συσκευή.
Μαλλιά: 15 σταγόνες citronella oil στο σαμπουάν αρκούν για να κρατήσουν τις ψείρες μακριά.
Σπίτι: Προφυλάξτε τα ρούχα σας από το σκώρο βάζοντας στο συρτάρι βαμβάκι το οποίο θα έχετε εμποτίσει με 5 σταγόνες citronella oil και 5 σταγόνες lavender oil.

Χρήσεις
ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ (pinus silvestris) / Pine needle oil

Είναι το αιθέριο έλαιο που δίνει το άρωμα του δάσους. Χρησιμοποιείται κυρίως σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευτικού, λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης, αλλά και για την αναλγητική και μυοχαλαρωτική του δράση.

Μασάζ: Ανακουφιστείτε από τη βρογχίτιδα και το κρυολόγημα, κάνοντας μασάζ με 100ml almond oil στο οποίο θα έχετε προσθέσει 15 σταγόνες pine needle oil και 15 σταγόνες eucalyptus oil.
Εισπνοές: Για το συνάχι, ρίξτε σε ένα μπωλ με βραστό νερό 2 σταγόνες pine needle oil, 2 σταγόνες eucalyptus oil και 1 σταγόνα tea tree oil και εισπνεύστε τον ατμό.
Χώρος: 6 σταγόνες pine needle oil στην κεραμική συσκευή φέρνουν το άρωμα του δάσους και απολυμαίνουν το σπίτι σας.

Χρήσεις
ΤΕΪΟΔΕΝΔΡΟ (malaleuca alternifolia) / Tea-tree oil

Το τεϊόδενδρο είναι το πιο γνωστό αιθέριο έλαιο για την αντιμετώπιση των μολύνσεων και μυκητιάσεων. Είναι πολύ αποτελεσματικό σε εισπνοές ατμού, στο μπάνιο και στη συσκευή αρωματισμού χώρου για κρυολογήματα, γρίπη, πονόλαιμο και βήχα. Επίσης το καθαρό αιθέριο έλαιο έχει άμεση δράση σε πληγές, αμυχές, τσιμπήματα και μύκητες στα πόδια και στα νύχια.

Σπίτι: Φτιάξτε ένα φυσικό απολυμαντικό προσθέτοντας 10 σταγόνες tea tree oil και 20 σταγόνες lemon oil σε 100ml νερού.
Πόδια: Για μύκητες στα πόδια, προσθέστε 5 σταγόνες tea tree oil σε χλιαρό νερό και κάντε ποδόλουτρο ή 1 σταγόνα πάνω στο νύχι.

Χρήσεις
ΥΛΑΝΓΚ –ΥΛΑΝΓΚ (canaga odorata) / Ylang-ylang oil

Έχει γλυκό, εξωτικό άρωμα που ξυπνάει αισθήματα χαράς και αισθησιασμού. Είναι επίσης γνωστό για την αφροδισιακή του δράση, καθώς θεωρείται το αιθέριο έλαιο που προσελκύει τους άντρες, ενώ παράλληλα βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες μετά από μια δύσκολη ημέρα.

Μπάνιο: Αντιμετωπίστε την αϋπνία κάνοντας ένα χαλαρωτικό μπάνιο, προσθέτοντας στο νερό 3 σταγόνες lavender oil και 3 σταγόνες ylang-ylang oil.
Χώρος: Τονώστε τον ερωτισμό της ατμόσφαιρας επιλέγοντας 6 σταγόνες ylang-ylang oil για την κεραμική σας συσκευή.

Χρήσεις
ΧΑΜΟΜΗΛΙ (chamomilla recutita) / Chamomille oil

Αποστάζεται από τα νωπά άνθη του χαμομηλιού από την εποχή του Μεσαίωνα και χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα παθήσεων όπως το έκζεμα και το άσθμα. Το γνήσιο έλαιο χαμομηλιού είναι πολύ ακριβό και έχει βαθύ μπλε χρώμα λόγω του χαμαζουλένιου που περιέχει.

Δέρμα:Για το έκζεμα χρησιμοποιείστε 5 σταγόνες έλαιο χαμομηλιού σε 50ml απόσταγμα χαμομηλιού ή αμαμελίδας.
Εισπνοές: Για τη βαριά ρινική καταρροή, το άσθμα ή τον κοκκύτη βάλτε 2-3 σταγόνείθες chamomile oil σε ένα πιατάκι ζεστό νερό και αφήστε το στο δωμάτιο το βράδυ.

Χρήσεις

Από το φαρμακείο μας διατίθενται 2 σετ αιθερίων ελαίων σε μια υπέροχη κασετίνα και συνοδεύονται από 20ml αμυγδαλέλαιο, ή λάδι calendula σαν βάση:

1 σετ αιθερίων ελαίων για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία.

Clary sage, geranium, basil, black pepper, lavender, myrrh, ylang-ylang, helichrysum, orange, frankincense, roman chamomille, fennel, tea tree, lemon

1 σετ αιθερίων ελαίων για προσωπική χρήση στο σπίτι ή στο ταξίδι

orange, cinnamon, lavender, geranium, tea tree, lemon, rosemary, eucalyptus, mentha, chamomille, citronella, sandalwood, ylang-ylang, cedarwood.

Φυτικά Έλαια

Αν τα αιθέρια έλαια έχουν χαρακτηριστεί η ψυχή των φυτών, τότε σίγουρα τα φυτικά έλαια είναι ο χυμός που τα τρέφει με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολύτιμα λιπαρά οξέα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια, χωρίς ερεθισμούς ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες γιατί είναι απόλυτα συμβατά με την επιδερμίδα. Πλούσια σε λιπίδια και βιταμίνες απορροφούνται πολύ εύκολα από τα μαλλιά, αλλά κυρίως το δέρμα, όπου προσφέρουν ενυδάτωση σε βάθος, αύξηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και αντιοξειδωτική προστασία.

Παράλληλα, τα φυτικά έλαια είναι οι καλύτεροι φορείς διάλυσης των αιθερίων ελαίων, που μπορούν να βοηθήσουν στην ακόμα καλύτερη διάλυση και απορρόφησή τους για μασάζ στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά.

Τα φυτικά έλαια του εργαστηρίου μας είναι 100% αγνά, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Παρασκευάζονται από μεγάλους οίκους του εξωτερικού με υψηλές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και μόνο με εκχύλιση ή με έκθλιψη εν ψυχρώ από φυτά που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες.

1.Αμυγδαλέλαιο – Almond oil

Είναι από τα παλιότερα λάδια που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά στην κοσμετολογία. Εξάγεται από τους καρπούς του αμυγδάλου με την ψυχρή έκθλιψη και κατόπιν με διαύγαση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 και ιχνοστοιχεία για την φροντίδα του προσώπου και του σώματος.

Χρήση:Στα μάτια είναι ιδανικό για ντεμακιγιάζ, ενώ τρέφει και τονώνει τις βλεφαρίδες. Στο πρόσωπο και το σώμα αποτελεί ιδανικό φορέα αιθερίων ελαίων για μασάζ.

Χρήσεις
2.Δαφνέλαιο – Laurel oil

Το δαφνέλαιο αποτελεί εκχύλισμα φύλλων δάφνης σε λάδι ελιάς και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα. Παραδοσιακά γνωστό για την τόνωση των μαλλιών, προστατεύει και ενισχύει τη δομή της τρίχας, τρέφει και δυναμώνει και δίνει λάμψη στα μαλλιά. Ιδανικό για την αντιμετώπιση της εποχιακής ή μόνιμης τριχόπτωσης για άνδρες και γυναίκες.

Χρήση:Για την ενδυνάμωση της τρίχας και για μοναδική λάμψη στα μαλλιά το δαφνέλαιο, αυτούσιο ή εμπλουτισμένο με αιθέρια έλαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα μαλλιών. Κάντε απαλό μασάζ με μια ποσότητα στο τριχωτό του κεφαλιού για 2-3 λεπτά, αφήστε να δράσει για μισή ώρα και ξεπλύντε στη συνέχεια.

Χρήσεις
3.Λάδι καλέντουλας – Calendula oil

Το δυτικό λάδι καλέντουλας είναι ιδανικό για τους ερεθιχσμούς της επιδερμίδας. Εξάγεται με εκχύλιση από τα άνθη του φυτού, που ανθίζουν τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, και είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή και καροτενοειδή με ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητες.

Χρήση:Καταπραΰνει κοκκινίλες ή άλλου είδους ερεθισμούς, στο πρόσωπο και στο σώμα. Είναι μοναδικό για ευαίσθητε επιδερμίδες.

Χρήσεις
4.Λάδι ζοζόμπα – Jojoba oil

Το φυτό jojoba ευδοκιμεί στις ερήμους του Μεξικού και των νοτίων πολιτειών της Αμερικής. Το λάδι του προέρχεται από τους καρπούς του φυτού, πλούσιους σε βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες και μέταλλα. Λόγω της σύστασής του και της χημικής του ομοιότητας με το σμήγμα, μπορεί και εισχωρεί στην επιδερμίδα ευκολότερα από κάθε άλλο λάδι και είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμα και τους πιο λιπαρούς.

Χρήση:Στο πρόσωπο καθαρίζει τους πόρους και ενυδατώνει σε βάθος. Στο σώμα τρέφει και τονώνει την επιδερμίδα. Στα μαλλιά προστατεύει από τη φθορά και την ψαλίδα και χαρίζει μοναδική λάμψη.

Χρήσεις
5.Λάδι σταφυλιού – Grapeseed oil

Φυτικό λάδι από τα κουκούτσια του σταφυλιού για την προστασία της επιδερμίδας. Τα βιοφλαβονοειδή, βασικά συστατικά των σταφυλιών, εμποδίζουν τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης της επιδερμίδας. Παράλληλα το λάδι από σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Χρήση:Στο πρόσωπο και το σώμα βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.

Χρήσεις
6.Λάδι άρνικας – Arnica oil

Το λάδι αυτό εξάγεται από τα άνθη του φυτού Arnica montana. Περιέχει αιθέρια έλαια, τερπενικές λακτόνες, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυακετυλένια και ταννίνη, δραστικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη και ισχυρά παυσίπονη δράση. Οι λακτόνες του φρέσκου φυτού αποτελούν τον πιο δραστικό αναστολέα του NF-KB της πρωτεΐνης η οποία πυροδοτεί τη διαδικασία της δημιουργίας της φλεγμονής. Από τα συνθετικά φάρμακα μόνο η κορτιζόνη εμφανίζει παρόμοιο τρόπο δράσης. Η άρνικα έχει χαρακτηριστεί φυτο-κορτιζόνη γιατί συνδυάζει την αποτελεσματικότητα της κορτιζόνης χωρίς όμως τις παρενέργειές της.

Χρήση:Η άρνικα εκτός από αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό είναι αντιοιδηματικό και αντισηπτικό βότανο και ταυτόχρονα είναι διεγερτικό της αιματικής κυκλοφορίας. Ιδανικό για εκχυμώσεις, μώλωπες, θλάσεις, εξαρθρώσεις, αιματώματα.

Χρήσεις
7.Λάδι χαμομηλιού – Chamomille oil

Το λάδι χαμομηλιού εξάγεται από τα άνθη του φυτού Matricaria chamomilla. Περιέχει αιθέρια έλαια και τα δραστικά συστατικά χαμαζουλένιο και αζουλένιο. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως πολυφαινόλες, αγγελικό οξύ, φλαβονοειδή καθώς και στα ιχνοστοιχεία ασβέστιο, κάλιο και κάδμιο.

Χρήση:Στο χαμαζουλένιο οφείλονται οι αντιφλογιστικές και απαλυντικές ιδιότητες του χαμομηλιού, ενώ στο αζουλένιο οι αναπλαστικές του ιδιότητες. Είναι ηρεμιστικό για τα μάτια, αντισηπτικό και κατευναστικό σε ερεθισμούς του δέρματος, ακμή, φαγούρα, και αλλεργίες.

Χρήσεις
8.Λάδι avocado – Avocado oil

Το έλαιο Avocado είναι το λάδι που προέρχεται από τον καρπό του φυτού avocado. Περιέχει κυρίως γλυκερίδια του ελαϊκού και λινολεϊκού οξέος καθώς και του παλμιτοελαϊκού οξέος. Περιέχει επίσης φυτοστερόλες, και είναι πλούσιο σε λεκιθίνη, βιταμίνες Α, D, Β1, Β2, Ε, πρωτεΐνες, βήτα-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, αμινοξέα, φολικό οξύ και πολλά άλλα ευεργετικά συστατικά.

Χρήση: Έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε δερματοπάθειες, εκζέματα, εγκαύματα και αφυδατωμένες επιδερμίδες, κυρίως μετά τον ήλιο. Είναι ιδανικό για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά από βαφές και περμανάντ. Χρήσιμο επίσης και για την αποφυγή ραγάδων στην εγκυμοσύνη. Ιδανικό για βρεφικό μασάζ, για το ερεθισμένο βρεφικό δέρμα, για την πρόληψη ερεθισμού από την πάνα, ανώ εξαφανίζει την νινίδα από τις πρώτες εφαρμογές.

Χρήσεις
9.Σησαμέλαιο – Sesame oil

Το σησαμέλαιο παράγεται με έκθλιψη των καρπών του φυτού Sesamum indicum. Περιέχει μέχρι και 50% πρωτεΐνες, λεκιθίνη, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, F και E, ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, σάκχαρο, φυτοστερόλες και λινολεϊκό οξύ, καθώς και γλυκερίδια των κορεσμένων οξέων παλμιτικό, στεατικό και αρεχιδικό.

Χρήση: Λόγω της περιεχόμενης σησαμόλης εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση. Απορροφά τις UV ακτινοβολίες και χρησιμοποιείται ως προστατευτικό αντηλιακό.

Χρήσεις
10.Βαλσαμέλαιο – Hypericum oil

Το βαλσαμέλαιο εξάγεται από τα άνθη του φυτού Hypericum perforatum. Είναι φυτό που απαντά στην Ελληνική χλωρίδα και χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους. Το λάδι που προκύπτει απ΄την ωρίμανση του φυτού μέσα σε αγνό λάδι ελιάς, έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι πλούσιο σε υπερικίνη, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.

Χρήση: Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, μαλακτικές, επουλωτικές και το νωτικές ιδιότητες. Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η χρήση του ως επουλωτικό εγκαυμάτων και πληγών, ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις. Εσωτερικά, λαμβάνεται για την πρόληψη και επούλωση του πεπτικού έλκους.

Χρήσεις

Μητρικά Βάμματα

Τα φυτικά Μητρικά Βάμματα (Τ.Μ.) παραλαμβάνονται μετά από εμβροχή μέσα σε αλκοόλη καθορισμένων βαθμών, φυτών (ολόκληρα ή μέρος αυτών) νωπών ή ξηρών για τουλάχιστον 21 μέρες. Η παρασκευή τους περιγράφεται αναλυτικά για κάθε βότανο απ' τη Γαλλική και τη Γερμανική Ομοιοπαθητική Φαρμακοποιϊα και ακολουθεί ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος των δραστικών συστατικών που παρελήφθησαν στο τελικό προϊόν.

Τα δραστικά συστατικά του βοτάνου εξάγονται με τη βοήθεια της αιθανόλης στην οποία διαλύονται και έτσι στο τελικό βάμμα συγκεντρώνονται όλα τα ενεργά του συστατικά. Η θεραπευτική τους δράση είναι πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με τις υπόλοιπες φαρμακοτεχνικές μορφές (εγχύματα, αφεψήματα, χάπια, συμπληρώματα διατροφής, κλπ) καθώς δεν περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά και έτσι η απορρόφηση και η βιοδιαθεσιμότητά τους είναι ταχύτερη και σημαντικά αποτελεσματικότερη.

Σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι:

 • Η χρήση της αιθανόλης κατά την παραγωγή των φυτικών βαμμάτων διασφαλίζει την παρουσία των υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών συστατικών του βοτάνου στο τελικό προϊόν.
 • Η αιθανόλη λειτουργεί σαν ένα εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό διατηρώντας το φυτό ιδιαίτερα σταθερό.
 • Η αιθανόλη συντελεί στην απορρόφηση του προϊόντος από τον οργανισμό αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη δράση και την αποτελεσματικότητά του.
 • Η αιθανόλη υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα μας κάθε στιγμή σαν προϊόν του μεταβολισμού.
 • 20 σταγόνες από κάποιο βάμμα περιέχουν την ίδια ποσότητα αιθανόλης με αυτήν που περιέχει ένα μήλο.

Σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να αποφύγει εντελώς τη λήψη αλκοόλ (παιδιά, θηλάζουσες, εγκυμονούσες, ή άτομα με ευαισθησία στο αλκοόλ) μπορούν να προτιμήσουν βάμματα σε φυτική γλυκερίνη. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να διαλύσει το βάμμα σε ζεστό νερό αφήνοντάς το για λίγα λεπτά ώστε να εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ.

Στο εργαστήριό μας διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία φυτοθεραπευτικών βαμμάτων υψηλής ποιότητας, που παρασκευάζονται σε μεγάλους οίκους του εξωτερικού σύμφωνα με τη Γαλλική και τη Γερμανική Φαρμακοποιϊα Ομοιοπαθητικής, με τον αρτιότερο εξοπλισμό και συνοδεύονται από πιστοποιητικά ανάλυσης, βάση του ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου που γίνεται στο τελευταίο στάδιο της παραγωγής τους. Τα Μητρικά Βάμματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται από φρέσκα βότανα των οποίων οι φυτοθεραπευτικές ιδιότητες παρουσιάζουν ασύγκριτα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα σε σχέση με τα αποξηραμένα φυτά. Η συγκομιδή των φρέσκων φυτών από βιολογικές καλλιέργειες την κατάλληλη εποχή και η παρασκευή εντός 24 ωρών των τελικών προϊόντων με σύγχρονη τεχνολογία εξασφαλίζει την παρουσία περισσότερο από διπλάσια ποσότητα θεραπευτικών συστατικών στα μητρικά βάμματα σε σχέση με τα αποξηραμένα φυτά.

Η δοσολογία τους είναι 20-30 σταγ. 2-3 φορές ημερησίως με νερό, χυμό ή τσάι και να μη γίνεται χρήση γαλακτοκομικών μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά. Ένα βάμμα χρησιμοποιείται για 6-7 εβδομάδες, γίνεται διακοπή 2 εβδομάδων και αν χρειάζεται συνεχίζεται η θεραπεία με τον ίδιο τρόπο. Τα περισσότερα βάμματα έχουν άμεσα αποτελέσματα, υπάρχουν όμως και άλλα που απαιτείται χρήση αρκετών εβδομάδων πριν φανούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα. Γενικά επειδή τα βάμματα έχουν ισχυρή δράση, η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Τα Μητρικά Βάμματα που διαθέτουμε στο εργαστήριό μας είναι τα εξής:

Aesculus hippocastanum (Ιπποκαστανιά)
Alchemilla vulgaris (Αλχεμίλλη)
Arctium lappa (Άρκτιο)
Arnica montana (Άρνικα)
Avena sativa (Βρώμη)
Calendula officinalis (Καλέντουλα)
Cardus marianus ή Milk thistle (Γαϊδουράγκαθο)
Centella asiatica ή Gotu kola (Σεντέλλα ή Υδροκοτύλη)
Chamomilla recutica (Χαμομήλι)
Cynara scolymus (Αγκινάρα)
Dioscorea villosa (Γιαμ)
Echinacea purpurea (Εχινάτσεα)
Eucalyptus globulus (Ευκάλυπτος)
Euphrasia officinalis (Εφράζια)
Fagopyrum esculentum (Φαγόπυρο)
Gallium aparine (Κολλητσίδα)
Ginkgo biloba (Γκίνγκο)
Hamamelis virginiana (Αμαμηλίς)
Harpagophytum procubens (Αρπαγόφυτο)
Hydrastis canadensis (Υδράστις)
Hypericum perforatum (Υπερικό ή Βαλσαμόχορτο)
Humulus lupulus (Λυκίσκος)
Lavandula angustifolia (Λεβάντα)
Leonurus cardiaca (Λεονούρος)
Lippia citriodora (Λουίζα)
Melissa officinalis (Μελισσόχορτο)
Myrrha ή Commiphora molmol (Μύρρο)
Paeonia officinalis (Παιώνια)
Passiflora incarnata (Πασσιφλόρα ή άνθος του πάθους)
Plantago mayor (Πεντάνευρο)
Primula veris (Πασχαλούδα)
Propolis (Πρόπολη)
Rhus toxicodendron (Ρους η τοξική ή δηλητηριώδης κισσός)
Rumex crispus (Λάπαθο)
Ruscus aculeatus (Λαγομηλιά)
Sambucus nigra (Κουφοξυλιά)
Scutellaria lateriflora (Σκουτελλάρια)
Stellaria media (Στελλάρια)
Symphytum officinalis (Σύμφυτο)
Tanacetum parthenium (Τανατσέτο)
Taraxaco officinalis (Αγριοράδικο)
Tilia sp. (Φλαμούρι)
Trifolium pratense (Τριφύλλι)
Urtica dioica (Τσουκνίδα)
Valeriana officinialis (Βαλεριάνα)
Viburnum opulus (Βιμπούρνο)
Viola tricolor (Μενεξές ή Πανσές)
Ιδιότητες και ενδείξεις για τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βάμματα θα βρείτε παρακάτω:
Βάμμα Βρώμης – Τ.Μ. Avena Sativa

Το βάμμα Avena ενδείκνυται για:

 • Γενική εξασθένιση
 • Συνεχές στρες
 • Νευρική και ψυχική εξάντληση-οξυθυμία
 • Άγχος
 • Υπερκινητικότητα παιδιών
 • Σύνδρομο στέρησης κατά την απεξάρτηση από ουσίες (π.χ. Κάπνισμα)

Η βρώμη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα καλύτερα ιάματα για τη θρέψη του νευρικού συστήματος. Αυξάνει την ενέργεια και καταπολεμά το άγχος. Χάρη στις δυναμωτικές της ιδιότητες ανακουφίζει από το άγχος, την υπερένταση, την αϋπνία και τη νευρική εξάντληση. Δοσολογία: 10-15 σταγόνες σε λίγο νερό 3-5 φορές την ημέρα. Για τον ύπνο, 30-40 σταγόνες μισή ώρα πριν τον ύπνο.

Βάμμα Αγκινάρας – Τ.Μ.Cynara scolymus

Το βάμμα της αγκινάρας ενδείκνυται για:

 • Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων

Δύο συστατικά της αγκινάρας η κυναρίνη και η σκολυμοσίδη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν την έκκριση χολής και γι΄ αυτό χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ανεπάρκεια του συκωτιού και την ατελή πέψη. Το βάμμα της αγκινάρας μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 23% και την ολική χοληστερόλη κατά 18,5% χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, λόγω της επίδρασής της στη ρεδουκτάση HMG CoA που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της χοληστερόλης. Επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης που προκαλεί αθηροσκλήρωση.
Δοσολογία: 20 σταγόνες σε λίγο νερό, 2-3 φορές την ημέρα.

Βαμμα Ιπποκαστανιάς – Τ.Μ. Aesculus Hippocastanum

Το βάμμα Aesculus ενδείκνυται για :

 • Κιρσούς
 • Αιμορροΐδες
 • Φλεβίτιδα
 • Πρησμένα, κουρασμένα πόδια
 • Κράμπες στην κνήμη

Η λήψη του βοτάνου δείχνει να αυξάνει ιδιαίτερα τον τόνο των φλεβών καθώς δρα ως φλεβοτονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιοιδηματικό, στυπτικό. Οι στυπτικές ταννίνες, φυτικές χρωστικές και σαπωνίνες του φυτού συνδυάζονται για να δυναμώσουν τα τοιχώματα των φλεβών, μειώνοντας τη διαπερατότητά τους. Καθώς τα προβλήματα των φλεβών επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτείνεται η προληπτική χρήση του λίγο πριν την έναρξη των ζεστών μηνών, με συνολική διάρκεια αγωγής 3-4 μήνες.
Δοσολογία: 20-30 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων

Βάμμα Υπερικού – T.M. Hypericum perforatum

Το βάμμα υπερικού ενδείκνυται για:

 • Κατάθλιψη ήπιας μορφής, θλίψη, φοβίες
 • Εποχιακή κατάθλιψη, μελαγχολία
 • Μολύνσεις από ιούς π.χ. έρπης ζωστήρας
 • Πόνοι των νεύρων (ισχιαλγία, νευραλγία τριδύμου, κτλ)

Το υπερικό σύμφωνα με μελέτες ανακουφίζει από την κατάθλιψη και αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά με τα ισχυρά αντικαταθλιπτικά φάρμακα και μάλιστα χωρίς παρενέργειες. Δραστική ουσία του φυτού είναι η υπερικίνη, αλλά έρευνες έδειξαν ότι το πλήρες φυτικό εκχύλισμα που περιέχει το σύνθετο μείγμα των συστατικών του βοτάνου στο οποίο περιλαμβάνονται ξανθόνες και φλαβονοειδή είναι σημαντικό για τις ευεργετικές φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού. Παρόλο που αρκετοί άνθρωποι παρατήρησαν γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματά τους, τυπικά τα θεραπευτικά αποτελέσματα εμφανίζονται ανάμεσα στην 4-8 εβδομάδα λήψης του.
Δοσολογία: Αρχικά 20 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές την ημέρα. Μετά από 2 εβδομάδες 20 σταγόνες 2 φορές την ημέρα. Για τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι, 5-10 σταγόνες το βράδυ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το υπερικό μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα αν ληφθεί εσωτερικά και μετά εκθέσετε το δέρμα στον ήλιο ή αν μαζεύετε το φυτό σε υγρασία, αλλά με ήλιο.

Βάμμα Gingo Biloba – T.M. Gingo BIloba

Το βάμμα Gingo Biloba ενδείκνυται για:

 • Αδύναμη μνήμη – Γεροντική άνοια
 • Ίλιγγοι, ζαλάδα
 • Εμβοές αυτιών
 • Κρύα πόδια και χέρια
 • Χιονίστρες
 • Νόσος Reynaud

Περισσότερες από 50 ελεγχόμενες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και αποδεικνύουν ότι παρεμποδίζει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, έχει αντιοξειδωτική δράση, σταθεροποιεί τις κυτταρικές μεμβράνες, βελτιώνει την ικανότητα απορρόφησης του οξυγόνου και της γλυκόζης στους ιστούς του εγκεφάλου και βελτιώνει την αιματική ροή στη μικροκυκλοφορία και τα τριχοειδή. Γερμανοί ουρολόγοι βρήκαν επίσης ότι το Gingo αποτελεί καλή θεραπεία και για την ανδρική ανικανότητα.
Δοσολογία: 20-30 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές την ημέρα πριν το φαγητό.

Βάμμα Echinacea – T.M. Echinacea purpurea

Το βάμμα από φρέσκια εχινάκια ενδείκνυται για:

 • Ιογενείς μολύνσεις (κρυολόγημα, γρίπη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης)
 • Μικροβιακές μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (ωτίτιδα, αμυγδαλύτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα)
 • Μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Μολύνσεις του δέρματος
 • Μυκητιάσεις (άφθες, δερματομυκητιάσεις, καντιντίαση)

Η εχινάκια είναι η πιο φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση των ιώσεων και κάθε είδους λοιμώξεων. Δε δρα όπως τα αντιβιοτικά, σκοτώνοντας τα βακτήρια, αλλά διεγείρει τα αντισώματα και τα μακροφάγα κύτταρα κατά των παθογόνων μικροοργανισμών αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίσταση σε διάφορους λοιμογόνους παράγοντες. Καταπολεμά λοιπόν τις λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τα περιεχόμενα στο φρέσκο φυτό αλκυλαμίδια και κιχωρικό οξύ είναι τα δραστικά συστατικά που παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και αντιική δράση αντίστοιχα.
Δοσολογία: 20-25 σταγόνες σε λίγο νερό 3-5 φορές την ημέρα. Για παιδιά άνω των 4 ετών 10 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές την ημέρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή η εχινάτσεα σε μεγάλες δόσεις και χρόνια χρήση είναι ηπατοτοξική και μπορεί να αυξήσει τα ηπατικά ένζυμα, η θεραπεία διαρκεί 15 μέρες, ακολουθεί παύση 15 ημερών και η θεραπεία συνεχίζεται για άλλες 15 μέρες και ούτω καθεξής.

Βάμμα γαϊδουράγκαθου – T.M. Milk thistle (Cardus Marianus)

Το βάμμα του γαϊδουράγκαθου ενδείκνυται για:

 • Λιπώδες ήπαρ
 • Οξεία και χρόνια ηπατίτιδα
 • Βλάβες στο ήπαρ από τη χρήση φαρμάκων ή την έκθεση σε τοξικά χημικά
 • Αυξημένα ηπατικά ένζυμα

Το βάμμα από τα μωβ άνθη του γαϊδουράγκαθου ενεργεί αποτελεσματικά στα κύτταρα του ήπατος που έχουν υποστεί βλάβη. Βοηθάει στην ανακατασκευή των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων, επαναφέροντάς τα στη φυσιολογική λειτουργία τους. Παράλληλα, το βότανο έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα τοξικά συστατικά που κατορθώνουν να διεισδύσουν στο εσωτερικό των κυττάρων, ενεργοποιώντας την πρωτεϊνική σύνθεσή τους και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναδημιουργία των κατεστραμμένων ιστών.
Δοσολογία: 15-20 σταγόνες σε λίγο νερό 2 φορές την ημέρα.

Βάμμα πρόπολης – T.M. Propolis

Το βάμμα της πρόπολης ενδείκνυται για:

 • Κοινό Κρυολόγημα
 • Λοιμώξεις αναπνευστικού
 • Δερματικές μολύνσεις
 • Ακμή

Η πρόπολη είναι ρητίνη που συλλέγουν και επεξεργάζονται οι μέλισσες για την αποστείρωση των τοιχωμάτων των κελιών κερήθρας, αλλά και για την προστασία της κυψέλης από ανεπιθύμητους εισβολείς. Αποκλείεται το αντιβιοτικό της φύσης καθώς οι δράσεις της εκτός από αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές είναι και επουλωτικές. Περιέχει 200-300 ταυτοποιημένες χημικές ενώσεις (αιθέρια έλαια, ένζυμα, πρωτεϊνες, αμινοξέα, βιταμίνες), μέταλλα και πάνω από 30 φλαβονοειδή, τα οποία θεωρούνται τα κύρια ενεργά συστατικά της που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και γαι τη διατήρηση της υγιεινής της στοματικής κοιλότητας. Χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά τοπικά σε σπυράκια και μικροτραυματισμούς.
Δοσολογία: 25 σταγόνες σε λίγο νερό 3 φορές την ημέρα.

Βάμμα πασσιφλόρας – T.M. Passiflora incarnata

Το βάμμα της πασσιφλόρας ενδείκνυται για:

 • Έντονο άγχος
 • Ανησυχία
 • Νευρική ταχυπαλμία
 • Νευρικούς πόνους
 • Πόνους περιόδου
 • Διακοπή θεραπείας με χημικά αγχολυτικά

Η πασσιφλόρα χωρίς να προκαλεί εθισμό αποτελεί θαυμάσιο ηρεμιστικό μέσο που προκαλεί δυναμωτικό και αναζωογονητικό ύπνο, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις αϋπνίας. Ηρεμεί τα νεύρα, ανακουφίζει με ήπιο τρόπο τη μυϊκή ένταση, γεγονός που την καθιστά ιδανική στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος σχετιζόμενου με το στρες, όπως ταχυπαλμίες, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία αναπνοής, νευρικοί σπασμοί. Έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική στην ανακούφιση νευρικών παθήσεων όπως ο έρπης ζωστήρας και η νευραλγία.
Δοσολογία: 10 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές την ημέρα μισή ώρα πριν το φαγητό. Σαν υπνωτικό 25-30 σταγόνες ημερησίως πριν τον ύπνο.
Για τα παιδιά (3-12 ετών): 6 σταγόνες 3 φορές την ημέρα και σαν υπνωτικό 10 σταγόνες ημερησίως πριν τον ύπνο.
Προσοχή: Ίσως να προκαλεί υπνηλία μείωση της συγκέντρωσης και των αντανακλαστικών σε μερικά άτομα.

Βάμμα Βαλεριάνας – Τ.Μ. Valeriana officinalis

Το βάμμα Βαλεριάνας ενδείκνυται για:

 • Ήπιας μορφής αϋπνία
 • Υπερκινητικότητα των παιδιών
 • Στρες, άγχος, νευρικότητα
 • Εντερικό κολικό
 • Πόνους περιόδου
 • Πονοκεφάλους

Η βαλεριάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για να μειώσει τη ένταση και το άγχος, την υπερδιέγερση και τις υστερικές καταστάσεις. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σαν βοήθημα για την αϋπνία, συμβάλλοντας σε ένα φυσικό θεραπευτικό ύπνο. Σαν αντισπασμωδικό βοηθά στην απαλλαγή από τις κράμπες και τον εντερικό κολικό και είναι επίσης χρήσιμη για τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου. Σαν αναλγητικό ενδείκνυται όταν ο πόνος συνδέεται με ένταση (π.χ. πονοκέφαλοι)
Δοσολογία: 20 σταγόνες σε λίγο νερό, 1-2 φορές την ημέρα. Σαν υπναγωγό 25 σταγόνες σε λίγο νερό μισή ώρα προ φαγητού.
Για τα παιδιά (άνω των 6 ετών): 10 σταγόνες σε λίγο νερό 1 φορά την ημέρα. Σαν υπναγωγό 10 σταγόνες σε λίγο νερό μισή ώρα πριν τον ύπνο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην την παίρνετε για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες χωρίς διακοπή επειδή οι συνεχείς ή υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Επίσης η βαλεριάνα ενισχύει τη δράση των υπνωτικών φαρμάκων, και γι' αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η συγχορήγησή τους.

Βάμμα τσουκνίδας – T.M. Urtica dioica

Το βάμμα τσουκνίδας ενδείκνυται για:

 • Ουρική αρθρίτιδα
 • Αυξημένα επίπεδα ουρικόυ οξέος
 • Αναιμία
 • Αρθρίτιδα
 • Υπερτροφία προστάτη
 • Κνησμώδη εκζέματα (αντιαλλεργικό)
 • Αποτοξίνωση

Η τσουκνίδα ενισχύει και τονώνει όλο το σώμα και αποτελεί μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές μετάλλων. Είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για την αναιμία αφού η περιεχόμενη βιταμίνη C εξασφαλίζει την απορρόφηση του επίσης περιεχόμενου σιδήρου. Αυξάνει την απέκκριση του ουρικού οξέος από τον οργανισμό εξαιτίας της ισχυρής διουρητικής του δράσης. Τέλος θεωρείται το φυτικό αντιισταμινικό γιατί λειτουργεί αποτελεσματικά για οτιδήποτε περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα ισταμίνης π.χ. εκζέματα με πολύ έντονη φαγούρα.
Δοσολογία: 20 σταγόνες σε λίγο νερό, 2 φορές την ημέρα.
Για τα παιδιά (2-12 ετών): 1 σταγόνα για κάθε έτος ηλικίας σε λίγο νερό, 2 φορές την ημέρα.

ΜΙΞΕΙΣ ΒΑΜΜΑΤΩΝ
1. ΓΙΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
(Cynara scolymus, Cardus marianus, Taraxacum officinalis, Hydrastis canadensis)

Το βάμμα αυτό ενδείκνυται για:

 • Κατάχρηση φαρμάκων
 • Κατάχρηση οινοπνεύματος
 • Αποτοξίνωση από τις μολύνσεις του περιβάλλοντος, τα βαρέα μέταλλα.
 • Επακόλουθα της μέθης
 • Προστασία και επαναδόμηση του συκωτιού
 • Κακή πέψη των λιπαρών τροφών
 • Φούσκωμα μετά από λιπαρό γεύμα
 • Ακμή ενηλίκων
 • Ψωρίαση
 • Λίπος στο συκώτι
 • Αυξημένα ηπατικά ένζυμα

Η αγκινάρα και το γαϊδουράγκαθο είναι δυνατόν να προστατεύσει το ήπαρ από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του οινοπνεύματος ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην αφομοίωση των λιπαρών τροφών. Το γαϊδουράγκαθο επίσης βοηθάει στην ανακατασκευή των κατεστραμένων ηπατικών κυττάρων, ενώ το αγριοράδικο (Taraxacum) είναι ήπιο διεγερτικό του συκωτιού σε ηπατικές διαταραχές και στη σχετιζόμενη μ' αυτές δυσκοιλιότητα. Τέλος η υδράστις είναι καλό τονωτικό του συκωτιού για τη βραδεία πέψη και για τα πεπτικά προβλήματα που προκαλεί η ευαισθησία σε τροφές ή η κατάχρηση αλκοόλ.
Δοσολογία: 15-20 σταγόνες σε λίγο νερό, 2 φορές την ημέρα

2. ΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
(Arctium lappa, Rumex crispus, Gallium aparine, Trifolium pratense, Urtica dioica)

Το βάμμα αυτό ενδείκνυται για:

 • Εκζεμα
 • Ψωρίαση

Το άρκτιο (arctium lappa)είναι καθαρτικό και διουρητικό, ωφέλιμο για όλες τις τοξικές δερματικές παθήσεις, ιδιαίτερα για το λεπιδώδες έκζεμα και το λάπαθο (rumex crispus) που συνδυάζεται πολύ καλά μαζί του είναι γενικό καθαρτικό, διουρητικό και υπακτικό, χολαγωγό και αποτοξινωτικό. Η κολλητσίδα (galliium aparine) είναι καθαρτικό της λέμφου για ένα μεγάλο φάσμα παθολογικών παθήσεων που προκαλούντια όταν το σώμα δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Το τριφύλλι (trifolium pratense) είναι επίσης καλό καθαρτικό και χρήσιμο για το έκζεμα και την ψωρίαση, ενώ η τσουκνίδα λειτουργεί ως τονωτικό και διεγερτικό της κυκλοφορίας που πολλές φορές παρεμποδίζεται σε δερματικές παθήσεις.
Δοσολογία: 35-40 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές την ημέρα

3.ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
(Avena sativa, Melissa oficinalis, Scutellaria lateriflora, Hypericum perforatum)

Το βάμμα αυτό ενδείκνυται για:

 • Την κατάθλιψη , χρόνια ή περιστασιακή.

Η βρώμη (Avena sativa) έχει αντικαταθλιπτική δράση, αποκαθιστά και τονώνει τα νεύρα. Η σκουτελλάρια χαλαρώνει και αποκαθιστά το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι πολύ ωφέλιμη για την εξασθένιση των νεύρων. Το μελισσόχορτο έχει αντικαταθλιπτική δράση και αυξάνει την αντικαταθλιπτική δράση της βρώμης καθώς και την ηρεμιστική και κατασταλτική δράση της σκουτελλάριας. Τέλος το υπερικό είναι κατεξοχήν φάρμακο για τη μακροχρόνια νευρική ένταση που οδηγεί σε εξάντληση και κατάθλιψη.
Δοσολογία: 20-30 σταγόνες σε λίγο νερο, 3 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 μήνες.

4. ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
(Chamaemelum nobile, Melissa officinalis, Tilia europea, Valeriana officinalis, Humulus lupulus)

Το βάμμα αυτό ενδείκνυται για:

 • Χαλάρωση και ηρεμία

Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι κατασταλτικό και σπασμολυτικό, ωφέλιμο για την υπερδιέγερση και το νευρικό στομάχι, ενώ το φλαμούρι (Tilia europea) μειώνει τη νευρική ένταση. Το μελισσόχορτο ενισχύει την ηρεμιστική τους δράση. Ο λυκίσκος είναι πολύ καλό ηρεμιστικό για την υπερδιέγερση με ήπια υπνωτική δράση, ενώ η βαλεριάνα είναι ισχυρό ηρεμιστικό, χωρίς εθιστική δράση, σπασμολυτικό και ήπιο αναλγητικό με επίσης ήπια υπνωτική δράση.
Δοσολογία: 20-30 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές την ημέρα.

5. ΓΙΑ ΑΫΠΝΙΑ
(Valeriana officinalis, Humulus lupulus, Avena sativa, Passiflora)

Το βάμμα αυτό ενδείκνυται για:

 • Αϋπνία, ήπια ή σοβαρή

Η βρώμη είναι ήπιο ηρεμιστικό και νευροτονωτικό, ενώ η βαλεριάνα είναι ένα πό τα πιο χρήσιμα χαλαρωτικά και νευροτονωτικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Ο λυκίσκος ηρεμεί το νευρικό σύστημα και τους μύες από την ένταση, ενώ η πασσιφλόρα αντιμετωπίζει το άγχος και διασφαλίζει έναν ήρεμο ύπνο χωρίς διακοπές.
Δοσολογία: 25-30 σταγόνες σε λίγο νερό πριν τον ύπνο.

6. ΓΙΑ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ
(Tanacetum parthenium, Valeriana officinalis)

Το βάμμα αυτό ενδείκνυται για:

 • Ημικρανίες
 • Πονοκεφάλους έντασης

Το τανατσέτο είναι αντιφλεγμονώδες και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ανακουφίζοντας τις “ψυχρές” ημικρανίες που συνδέονται με συμφόρηση των αιμοφόρων αγγείων. Συνδυάζεται πολύ καλά με την ηρεμιστική και αναλγητική βαλεριάνα.
Δοσολογία: 5-10 σταγόνες κάθε 30 λεπτά όταν αρχίζει η ημικρανία. Διαφορετικά 20 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές την ημέρα
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το τανατσέτο πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς που παίρνουν βαρφαρίνη ή άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, επειδή μπορεί να επηρεάζει την ταχύτητα πήξης του αίματος.

7. ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ
(Propolis, Calendula officinalis, Tea tree)

Το βάμμα αυτό ενδείκνυται για:

 • Ερεθισμένο λαιμό

Η Πρόπολη έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, η καλέντουλα έχει ήπια αντιμυκητιακή δράση και το tea tree ισχυρή αντιμυκητιακή δράση.
Δοσολογία: 20-25 σταγόνες σε λίγο νερό.