Ιχνοστοιχεία

Στα τέλη της δεκαετίας του 50, ο ερευνητής Reymond Valtat (1898-1986), ειδικός στη φυσιοχημεία, μελέτησε τη διαλυτότητα των μετάλλων στο νερό με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης. Αποτέλεσμα της ερεύνας του ήταν να επιτύχει τη διάλυση των μετάλων στο νερό σε μια μορφή πιο ενεργή απ’ αυτήν στην οποία βρίσκονται στη φύση.

Σήμερα οι εγγονές του διευθύνουν ένα μεγάλο γαλλικό οίκο, ο οποίος από το 1960 ειδικεύεται στην παραγωγή ιονισμένων ιχνοστοιχείων με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει τη διάλυση ενός μετάλλου σε καθαρή μορφή μέσα σε νερό υψηλής καθαρότητας χωρίς τη χρήση χημικών προϊόντων.

Το αποτέλεσμα είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας και δραστικότητας χωρίς συντηρητικά (parabens, sulfites, benzoates,…), χωρίς λακτόζη, χωρίς ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (bisphenols, phthalates), χωρίς τοξικά βαρέα μέταλλα (αντιμόνιο, αρσενικό, μόλυβδο, κάδμιο, …) και χωρίς γλουτένη. Η παραγωγή γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες ορθής πρακτικής GMP, με τα ISO 22000 (για τα συμπληρώματα διατροφής) και ISO 22716 (για τα καλλυντικά) και με συχνούς μικροβιακούς και φυσικοχημικούς ελέγχους για το νερό.

Το εργαστήριό μας είναι σε θέση να σας προσφέρει αυτά τα υψηλής ποιότητας και δραστικότητας προϊόντα και να σας προτείνει το σωστό τρόπο χρήσης τους. Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία ιονισμένων ιχνοστοιχείων μεμονωμένα, αλλά και σε διάφορους συνδυασμούς για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Παραγωγή 100% φυσική

Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα μέταλλα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία του και για τη διατήρηση του νερού. Ήταν γνωστό ότι με την επαφή του με τον άργυρο το νερό φορτίζεται με ιόντα αργύρου και αναπτύσσει ιδιότητες αντιμικροβιακές. Αυτό το φυσικό φαινόμενο της διάλυσης του αργύρου στο νερό με τη μορφή ιόντων, που είχε παρατηρηθεί από την αρχαιότητα, παράγεται με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης. Με τον τρόπο αυτό τα ιχνοστοιχεία παραλαμβάνονται με τη μορφή ιόντων, χρησιμοποιώντας το νερό σαν φορέα για την βιοκαταλυτική τους δράση, καθώς δρουν καταλυτικά σε πολυάριθμα ενζυμικά συστήματα. Π.χ. ο ψευδάργυρος (Zn) δρα καταλυτικά στη σύνθεση του κολλαγόνου, της ινσουλίνης και πολλών ορμονών, το μαγνήσιο (Mg) και ο χαλκός (Cu) καταλύουν τη σύνθεση ορμονών, βιταμινών κλπ. Γενικά, τα περισσότερα ένζυμα δε μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία των ολιγοστοιχείων: 300 ένζυμα απαιτούν μαγνήσιο, 200 ψευδάργυρο, 100 χαλκό ή μαγγάνιο, κλπ.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές ιχνοστοιχείων, τα ιονισμένα δεν απαιτούν καμία επιπλέον δράση από τον οργανισμό. Η πλειοψηφία των άλλων ιχνοστοιχείων (chlorures, gluconates, pidolates, picolinates,…) συντίθενται χημικά και το σώμα μας πρέπει πρώτα να τα διασπάσει για να τα μετατρέψει σε μια μορφή απορροφήσιμη, και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει, κάτι που απαιτεί επιπλέον ενέργεια και δημιουργεί επιπλέον ελλείψεις στον οργανισμό μας.

Χάρη στην απλότητα της σύνθεσής τους, την ιονισμένη τους μορφή, τα ιχνοστοιχεία που παράγονται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, είναι έτοιμα για χρήση από τον οργανισμό και έχουν ιδανική βιοδιαθεσιμότητα. Σ’ αυτή τη μορφή ενεργοποιούν άμεσα τα ένζυμα στο γαστρεντερικό, νευρικό, ορμονικό, ανοσοποιητικό μας σύστημα, κλπ. Είναι λοιπόν οι καταλύτες που διευκολύνουν τις φυσιολογικές μας λειτουργίες.

Ο ρόλος και η χρήση των Ολιγοστοιχείων

Τα ιχνοστοιχεία παίζουν ένα ρόλο κλειδί σε πολυάριθμες ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Λειτουργούν ως καταλύτες και αποτελούν δομικό συστατικό ή ενεργοποιούν τα περισσότερα ενζυμικά συστήματα, αποτελούν συστατικά ορμονών ή βιταμινών, έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, κλπ. Έτσι λοιπόν αν κάποιος παρουσιάσει έλλειψη σε ορισμένα ολιγοστοιχεία, θα εμφανίσει συγκεκριμένες δυσλειτουργίες όπως κούραση, μυοσκελετικά προβλήματα, προβλήματα με τις αρθρώσεις, ορμονικές διαταραχές, χαμηλή απόκριση ανοσοποιητικού, κλπ.

Τα ιχνοστοιχεία δεν είναι φάρμακα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μία ιατρική θεραπεία. Είναι συμπληρώματα διατροφής που δρουν βιολογικά και βοηθούν τον οργανισμό να βρει τη φυσιολογική του ισορροπία. Μπορούν να συνοδεύσουν οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία, συμβατική ή εναλλακτική (ομοιοπαθητική, φυτοθεραπεία, κλπ) χωρίς παρενέργειες και αρνητικές αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον η συγκέντρωσή τους δεν ξεπερνά ποτέ την συνιστώμενη ημερήσια δόση και η χρήση τους δεν θέτει σε κανένα κίνδυνο τοξικότητας τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, η λήψη τους μπορεί να γίνει και χωρίς ιατρική συμβουλή. Ωστόσο, η ιατρική συμβουλή από έναν εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις πραγματικές σας ανάγκες και τις ελλείψεις σας σε συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία.

Τα ιχνοστοιχεία είναι ευεργετικά σε όλες τις ηλικίες (παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, κλπ) καθώς και για τα ζώα, αλλά και για τα φυτά.

Η ιδανική ώρα λήψης είναι το πρωί 15 λεπτά πριν το πρωινό. Η απορρόφησή τους είναι άμεση, περνούν αμέσως το φραγμό του γαστρεντερικού σωλήνα και δεν αφήνουν ίχνη στο στομάχι. Έτσι, μπορείτε να πάρετε οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή 10-15 λεπτά μετά τη λήψη των ιχνοστοιχείων, χωρίς καμία αλληλεπίδραση. Γενικά, τα ιχνοστοιχεία μπορούν να ληφθούν 1/4 της ώρας πριν το γεύμα ή 2 ώρες μετά.

Η θεραπεία που μπορεί να κάνει κανείς με τα ιχνοστοιχεία είναι 1-3 μήνες, αναλόγως τις ανάγκες που έχει κανείς, και αν χρειάζεται επαναλαμβάνει τη θεραπεία. Για πρόληψη και για καλή υγεία η πρόταση είναι 15ml 1 φορά την ημέρα για 1 μήνα, για ενίσχυση του οργανισμού 15ml 1-2 φορές την ημέρα για 3 μήνες και για σοβαρές ελλείψεις η συνιστώμενη δόση είναι 15ml 3 φορές την ημέρα για 3 μήνες και επανεκτίμηση της κατάστασης του οργανισμού.

Είναι δυνατόν η λήψη πολλών ιχνοστοιχείων μαζί χωρίς κανένα πρόβλημα. Μόνο το σελήνιο (Se) πρέπει να λαμβάνεται με 1 ώρα απόσταση από τα άλλα ιχνοστοιχεία.

Δε χρειάζονται χημικά συντηρητικά για τη διατήρησή τους, καθώς τα μέταλλα που περιέχουν λειτουργούν σαν φυσικά συντηρητικά. Είναι πολύ σταθερά στο χρόνο, εφόσον διατηρούνται μακριά από το φως και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο και διατηρούνται 1 έτος μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους και για 4 έτη εφόσον η συσκευασία τους είναι κλειστή.

Δείτε τον οδηγό με τις ιδιότητες των ολιγοστοιχείων.

Τα ολιγοστοιχεία που διαθέτουμε είναι:

 1. B - Το Βόριο
 2. Bi - Το Βισμούθιο
 3. Cr - Το Χρώμιο
 4. Cu - Ο Χαλκός
 5. Ca - Το Ασβέστιο
 6. Co - Το Κοβάλτιο
 7. Fe - Ο Σίδηρος
 8. F - Το Φθόριο
 9. Ge - Το Γερμάνιο
 10. I - Το Ιόδιο
 11. Li - Το Λίθιο
 12. Mg - Το Μαγνήσιο
 13. Mn - Το Μαγγάνιο
 14. Mo - Το Μολυβδένιο
 15. P - Ο Φώσφορος
 16. K - Το Κάλιο
 17. S - Το Θείο
 18. Se - Το Σελήνιο
 19. Si - Το Πυρίτιο
 20. Zn - Ο Ψευδάργυρος
 21. Ag - Κολλοειδής άργυρος
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Οι συνδυασμοί των ιχνοστοιχείων που διαθέτουμε είναι:

1. Για την εποχιακή αλλεργία - απευαισθητοποίηση στη γύρη
(Zn, Cu, Mn, Mg)

Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο χαλκός συμβάλλει στη δημιουργία του συνδετικού μας ιστού (π.χ. δέρμα). Το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

2. Για τη μνήμη – προετοιμασία για τις εξετάσεις
(P, Zn, B, Cu, Mg)

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη μνήμη και στην συγκέντρωση, ενώ το μαγνήσιο και ο χαλκός στη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων και στην προστασία τους από το οξειδωτικό στρες. Ο φώσφορος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών.

3. Για καλό μεταβολισμό και ωραία σιλουέτα
(Zn, Cr, K, Mn)

Το χρώμιο και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στο σωστό μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων, ενώ το χρώμιο συμβάλλει στη διατήρηση μιας καλής γλυκαιμικής ισορροπίας.

4. Για καλή διατήρηση και επανόρθωση δέρματος-μαλλιών-νυχιών
(Zn, Si, Cu)

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη διατήρηση καλής υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Ο χαλκός συμβάλλει στη φυσιολογική χρώση του δέρματος και των μαλλιών και στην καλή διατήρηση του συνδετικού ιστού (δέρματος).

5. Για ρύθμιση του σακχάρου
(Zn, Cr,Mn)

Η φόρμουλα αυτή βοηθάει τον οργανισμό να διαχειριστεί την πρόσληψη πλεονάζουσας τροφής. Το χρώμιο συμβάλλει στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της γλυκαιμικής ισορροπίας.

6. Για την οξεοβασική ισορροπία
(K, Zn, Mg, Mn, Mo)

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στον καλό μεταβολισμό των οξέων-βάσεων, των μακροθρεπτικών συστατικών και των λιπαρών οξέων καθώς και στην προστασία των κυττάρων έναντι του οξειδωτικού στρες. Παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μολυβδαίνιο συμβάλλει στον καλό μεταβολισμό των θειούχων αμινοξέων.

7. Για αρθρώσεις
(Si, B, Cu, Mn)

Το πυρίτιο είναι απαραίτητο για την αναγέννηση των χόνδρων και των οστών. Το βόριο διατηρεί συμπαγή τα οστά αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, μειώνοντας την απέκκρισή του με τα ούρα, ενώ παράλληλα συγκρατεί τη βιταμίνη D και το μαγνήσιο στα οστά. Ο χαλκός συμβάλλει στην καλή διατήρηση του συνδετικού ιστού (των χόνδρων, των αρθρώσεων, κλπ) και το μαγγάνιο στην παραγωγή χονδροϊτίνης και κολλαγόνου.

8. Για την καλή λειτουργία της καρδίας και των αγγείων
(K, Si, Mg, Cr)

Το χρώμιο συμβάλλει στο μεταβολισμό των λιπών και το κάλιο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μαζί με το μαγνήσιο συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Το πυρίτιο συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αρτηριών και στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

9. Για το θυροειδή - υποθυρεοειδισμό
(I, Zn, Cu,B)

Το ιώδιο συμβάλλει στην ενεργοποίηση παραγωγής των ορμονών του θυροειδούς. Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός συμβάλλουν στη ρύθμιση της έκκρισης των ορμονών του θυροειδούς.

10. Για αύξηση του σιδήρου στο αίμα
(Fe, Cu, Mo, Mn)

Ο χαλκός συμβάλλει στη μεταφορά του σιδήρου στον οργανισμό και στη σύνθεση της αιμογλοβίνης, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Το μολυβδαίνιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά και την αποθήκευση του σιδήρου και το μαγγάνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

11. Για εγκυμοσύνη και θηλασμό
(Cu, Zn, Fe, I, Mo, Mg)

Ο χαλκός συμβάλλει στη μεταφορά του σιδήρου στον οργανισμό και στη σύνθεση της αιμογλοβίνης, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Το ιώδιο παίζει σημαντικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η φόρμουλα αυτή είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

12. Για σύλληψη και διατήρηση οστικής μάζας για τις γυναίκες
(Zn,B,Cu, Mg, Mn)

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη γονιμότητα καθώς και στη διατήρηση της οστικής μάζας. Η φόρμουλα αυτή είναι ειδικά σχεδιασμένη για την καλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος στη γυναίκα.

13. Για σύλληψη και καλή λειτουργία του προστάτη για τους άντρες
(Zn, B, Si, Cu, Mg)

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην παραγωγή καλής ποιότητας σπερματοζωαρίων. Μαζί με το χαλκό παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Η φόρμουλα αυτή είναι ειδικά σχεδιασμένη για την καλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος στον άντρα.

14. Για τους αθλητές
(Zn, Si, B, Cu, Mg, K)

Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας μέσω του μεταβολισμού και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της κούρασης, στη διατήρηση καλής ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και στην παραγωγή ενέργειας μέσω του μεταβολισμού. Μαζί με τον ψευδάργυρο συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και στην καλή πρωτεϊνική παραγωγή από τον οργανισμό. Επίσης ο ψευδάργυρος συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπιδίων, σακχάρων, πρωτεϊνών και στην καλή οξεοβασική ισορροπία.

15. Για ιώσεις και ενίσχυση ανοσοποιητικού
(Cu, Ge, Ag)
16. Για αποτοξίνωση – αντιγήρανση
(Ge, S, Zn, Cu, Mn, Mg)
17. Για διατήρηση καλής υγείας – ηρεμίας
(Mg, Cu, Ge)

Άλλες προτάσεις:

1. Zn – Ψευδάργυρος

Για την ακμή, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης, της ενίσχυσης των φυσικών αμυνών, τη συμβολή στη σύνθεση δομικών συστατικών του δέρματος, στη ρύθμιση της δράσης των γενετικών ορμονών και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Συνιστώμενη θεραπεία 3 μηνών.

2. Mo – Μολυβδαίνιο

Για αποτοξίνωση και ενεργοποίηση της λειτουργίας του ήπατος.

3. Mg – Μαγνήσιο

Για ενέργεια και καλή μυϊκή λειτουργία. Για στρες, νευρικότητα, τρακ.

4. Mg,K

Για μυϊκή κόπωση και κράμπες.

5. Se – Σελήνιο

Αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα και πρόληψη των συμπτωμάτων γήρανσης, χρόνια κόπωση.

6. Για το μάτι

Ag – για μολύνσεις, βλεφαρίτιδα, χαλάζιο, έκζεμα, κλπ. Zn, Cu – ρυθμιστική, προστατευτική δράση /αντι-φλεγμονώδες, αντι-οξειδωτικό για την κούραση, για προβλήματα όρασης, μυωπία, αυξημένη πίεση, γλαύκωμα, καταρράκτη, ωχρά κηλίδα, κλπ.

7. Για τη μύτη

Ag – καθαριστικό, αντιμικροβιακό, ενίσχυση φυσικής άμυνας
Mg,Cu – καταπραϋντική δράση, απευαισθητοποίηση

8. Για το στόμα

Ag,Cu,Bi – για άφθες, φαρυγγίτιδα, στοματίτιδα, ουλίτιδα

9. Για το δέρμα

Ag,Cu – αντιμικροβιακό, αντιμυκητιακό, αντι-ικό, για πληγές εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, για την ακμή, το έκζεμα, την ψωρίαση, αιμοστατικό, για το ερύθημα απ’ την πάνα του μωρού, καθαρίζει επιφάνειες και την ατμόσφαιρα.